NEWS & INSIGHTS

Hva er Account-Based Marketing?

Co-founder & CEO
mik.lokdam@vaekstgroup.dk
September 12, 2023
SUMMARY

I 2023 er det stor etterspørsel etter ABM-strategier (Account Based Marketing), ettersom B2B-varemerker ønsker å skjære gjennom den digitale støyen med hypermålrettede markedsføringskampanjer og personlig tilpasset innhold. ABM gjør nettopp dette, samtidig som bedriftene kan samle inn intensjonsdata på en svært kostnadseffektiv måte.

Traditional Marketing vs. Account-Based Marketing (Credits: Gartner)

Innledning

Denne bloggen forklarer hvordan B2B-varemerker, spesielt profesjonelle service- og teknologiselskaper, kan bruke ABM til å samle inn intensjonsdata, bygge merkevarebevissthet og øke innsatsen for å generere leads. Med trender som økt fokus på personalisering i B2B-salg og markedsføring, nye GDPR- og informasjonskapselforskrifter og kjøpsreiser på nettet, vil det å samordne salg og markedsføring i hypermålrettede kampanjer resultere i en større pipeline av potensielle kunder, flere avtaler og til syvende og sist en høyere avkastning på investeringen (ROI).

Er ABM verdt tiden min? Hvis noen av punktene nedenfor stemmer overens med forretningsmodellen eller målene dine, er ABM verdt å bruke tid på:

 • Flere roller (påvirkere, forkjempere, beslutningstakere) påvirker kjøpsbeslutningen for tilbudet ditt (noe som ofte er tilfelle).
 • Kundens livstidsverdi (CLV) er over 10 000 EUR.
 • Gjennomsnittlig tid til avslutning er mer enn fire måneder.
 • Du ønsker å blande merkevarebygging og salgsaktivering i Go-To-Market-strategien.
 • Du ønsker å samle inn intensjonsdata om et utvalg selskaper for å kunne prioritere salgsinnsatsen din.
 • Du ønsker å gå inn i nye markeder og teste ut etterspørselen.
 • Du ønsker å utdanne, merselge eller kryssalg til nye eller eksisterende kunder.

HVA ER ACCOUNT-BASED MARKETING?

Vi skiller mellom kontoer, dvs. selskaper, og leads, dvs. personer. En Account-Based Marketing-strategi innebærer at man retter seg mot bedrifter med både salgs- og markedsføringsaktiviteter (i stedet for å rette seg mot leads), og brukes ofte når en bedrift har definert en liste over potensielle kunder som er "must-win". Formålet med ABM er å bygge merkevarebevissthet og samle inn intensjonsdata (merkevarebygging) samtidig som man genererer leads (salgsaktivering) basert på de innsamlede intensjonsdataene.

ABM-strategier kommer i ulike former og størrelser, men én strategi er spesielt effektiv for B2B-varemerker som leverer profesjonelle tjenester eller tekniske løsninger:

IP-BASERTE DISPLAYANNONSER (PROGRAMMATISKE ANNONSER)

Ved å ha IP-adressene til en kontoliste kan varemerker plassere displayannonser på nettsteder, for eksempel mediepublikasjoner, som bare selskapene på kontolisten kan se, noe som skaper en hypermålrettet annonsetilnærming. På denne måten kan du levere riktig innhold til de riktige personene på de riktige kontoene, spore engasjementet deres og bruke disse dataene til å prioritere din oppsøkende virksomhet på en kostnadseffektiv måte.

Siden du bare betaler for annonseplass som du er sikker på at potensielle kunder ser, betaler du mindre per relevant visning. Dette, kombinert med personlig tilpasset innhold, gjør at du får høy avkastning på ABM-innsatsen din.

For å øke personaliseringen og målrettingen av kampanjer kan du bestemme hvilke søkeord som skal styre annonseplasseringene, slik at kun kontoer (IP-adresser) som leser artikler med de valgte søkeordene, blir målgruppen.

OUTBOUND SALES: SOCIALT SALG, E-MAIL MARKETING OG TELEMARKETING

IP-baserte displayannonser gir deg innsikt i hvordan hver enkelt konto på listen din interagerer med varemerket ditt:

 1. Visninger: Hvor mange annonsevisninger har hvert prospekt?
 2. Klikkfrekvens (CTR): Hvor mange potensielle kunder som klikker på annonsebannere.
 3. Posisjoneringsanalyse: Hvilke annonsebannere konverterer best?
 4. Besøkende på nettstedet: Hvor mange ganger besøker potensielle kunder nettstedet ditt?
 5. Tid brukt på nettstedet ditt: Hvor lang tid potensielle kunder bruker på nettstedet ditt, og hva de leser på nettstedet.

Basert på dette kan du beregne en leadscore og bruke den til å prioritere og tilpasse salgsarbeidet:

1) Prioriter salgsarbeidet slik at salgsteamet når ut til prospektene med høyest intensjonsdata først.

2) Tilpass salgsmeldingene basert på hvilke undersider og brukstilfeller potensielle kunder har besøkt.

Ved å samle inn lead-data på LinkedIn kan salgsteamene deretter sette opp en sekvens ved hjelp av Social Selling, e-postmarkedsføring (1-til-1) og telemarketing for å generere effektive kontaktpunkter og utnytte merkevarekjennskapen til å konvertere potensielle kunder til salgskvalifiserte leads og skape en rik og forutsigbar pipeline av potensielle kunder.

Deretter kan du velge å inkludere søke- og sosiale annonsekampanjer for å målrette potensielle kunder som viser interesse, men som ennå ikke er klare til å konvertere, eller fortsette med IP-baserte displayannonser.

EKSEMPEL: BRUK AV RAMMEVERKET FOR SEGMENTERING, MÅLRETTING OG POSISJONERING (STP) FOR Å STARTE EN ABM-KAMPANJE

Dette eksemplet viser hvordan et konsulentselskap kan bruke ABM for å øke salget.

SEGMENTERING - DEFINISJON AV DEN IDEELLE KUNDEPROFILEN (ICP)

Et selskap som tilbyr konsulenttjenester innen ledelsesrådgivning, digital transformasjon og bærekraft, ønsker å henvende seg til ledere på toppnivå, for eksempel SVPs, VPs og Managers, på tvers av alle funksjoner i produksjonsselskaper i Norden. Disse selskapene bør ha en omsetning på over 100 millioner kroner og mer enn 100 ansatte.

Med ulike tilbud og en typisk "land-and-expand"-salgsprosess må konsulentselskapet ha en merkevare som er top-of-mind og som påvirker både beslutningstakere og forkjempere i de potensielle kundenes bedrifter for å maksimere salgsmulighetene.

Dette ICP tilsvarer en liste med mer enn 1 000 kunder og et gjennomsnittlig innkjøpssenter på 20 personer.

MÅLRETTING - DEFINERE KANALER, PUBLIKASJONER OG NØKKELORD.

Ved å kombinere IP-baserte displayannonser og oppsøkende salg, utformer konsulentselskapet 20 ulike annonsebannere som blander emosjonelle og rasjonelle budskap rundt deres tre ulike tjenesteområder.

Tanken er å teste hvilke av tjenestene det er størst etterspørsel etter, og om potensielle kunder er i bevissthets-, vurderings- eller beslutningsfasen (basert på hvordan de reagerer på emosjonelle og rasjonelle budskap). For å sikre at annonsene hovedsakelig er rettet mot de mest innflytelsesrike personene i selskapet, starter en prosess med utvelgelse av nøkkelord og publikasjoner.

Konsulentselskapet mener at publikasjoner innen Business and Technology leses av innkjøpssenteret, og bestemmer seg derfor for å begrense annonsene til publikasjoner i denne IAB-kategorien.

På grunn av den store geografiske spredningen legger konsulentselskapene dessuten til søkeord som "Go-To-Market-strategier" og "Digital transformasjon" som filtreringskriterier. Tanken er at potensielle kunder som leser artikler med slike nøkkelord, får en høyere lead score og vil være mer kjøpsvillige.

Nå vil annonser bare vises (og betales for) av seere som bruker prospektenes IP-adresser til å lese artikler i Business & Technology-publikasjoner som inneholder nøkkelordene "Go-To-Market strategies" og "Digital transformation".

POSITIOING - OPPRETTING AV INNHOLD: BANNERE OG DESTINASJONSSIDER

Konsulentselskapet utformer hver av sine reklamebannere med en personlig tilpasset landingsside som utdyper tilbudet og de unike salgsargumentene for å fange interessen til potensielle kunder. Hver landingsside inneholder en oppfordring til handling for å maksimere aktiveringsgraden. I tillegg utvikler konsulentselskapet e-bøker og salgsargumenter med relevante brukstilfeller som sendes ut på LinkedIn og e-post og brukes i telefonsamtaler med potensielle kunder som viser interesse.

LEDELSE OG RESULTATER

Ved å spore ytelsen til kontoer, publikasjoner, søkeord og annonsebannere basert på antall visninger og CTR-rate, kan konsulentselskapet stenge ned publikasjoner og annonsebannere som ikke fungerer, og i stedet øke innsatsen på de som viser gode resultater. Denne innsikten brukes til å optimalisere selskapets posisjonering og prioritere salgsarbeidet.

Til syvende og sist havner konsulentselskapet i en situasjon der:

 1. Alle kontoene på listen kjenner til varemerket deres, så sannsynligheten for å inngå en avtale når de er klare til å kjøpe, er mye høyere.
 2. Alle kunder som er klare til å kjøpe, konverteres til salgskvalifiserte leads.
 3. Konsulentselskapet vet nå hvilke tjenester som etterspørres og hvor etterspørselen kommer fra.
 4. Konsulentselskapet har lyktes med å inngå avtaler på kort sikt og skaffet seg den nødvendige innsikten for å lykkes på lang sikt.

NÅR SKAL MAN BRUKE ABM?

ABM bør brukes når merkevarer ønsker å bygge merkevarekjennskap og generere leads gjennom en kundesentrisk tilnærming, der beslutningstakere, påvirkere, forkjempere og blokkere engasjeres gjennom annonser. Merkevarer som trenger mange kontakter for å fullføre en salgssyklus, vanligvis en lang syklus, passer godt for ABM - eksempler her kan være investorer, teknologi, banker, produksjon, nisjer, transport og profesjonelle tjenester.

ABM passer godt når du ønsker å påvirke alle på et kontor eller på et fysisk arrangement - både sluttbrukeren og innkjøpssenteret - og ønsker å forstå mer om "must-win"-kontoer. Det kan være informasjon om hvilke medier de bruker, hvilke søkeord de søker på og hvordan de reagerer på ulike budskap.

ABM passer svært godt for alle merkevarer som ønsker å gjøre markedsundersøkelser og samle inn intensjonsdata. Strategiene omfatter testing av nye markeder, salg på bedriftsnivå, smale, men veldefinerte målgrupper, geografiske kampanjer og kampanjer for å beholde, øke eller gjenopplive kunder (vedlikehold, mersalg eller videresalg).

HVORFOR SKAL VI BRUKE ABM?

ABM øker merkevarebyggingen og påvirker kjøpsprosessen i de tidlige stadiene, nå på nettet, slik at selgere kan komme i kontakt med kjøpere før de viser sine intensjoner ved å ta kontakt.

 1. Maksimer avkastningen - Merkevarer kan rette annonsene sine kun mot målgruppen. Alt annet likt vil dette gi høyere avkastning på investeringen, ettersom du ikke kaster bort penger på feil målgruppe.
 2. Intensjonsdata - Merkevarer kan finne ut hvilke selskaper som er i markedet og klare til å kjøpe, basert på søkeordene de bruker på nettet.
 3. Alltid på - Varemerker blir "alltid på" - de er foran de rette kundene til rett tid (top-of-mind-varemerker vinner salget 90 % av gangene). Kundene kjøper ikke tjenestene dine hvis de ikke kjenner deg.
 4. Fang opp alle potensielle kunder - Varemerker kan bygge merkevarebevissthet og konvertere potensielle kunder, og fange opp potensielle kunder i toppen av trakten gjennom merkevarebygging og i bunnen av trakten gjennom salgsaktivering.
 5. Samkjøring av salg og markedsføring - Ved å kombinere annonser med oppsøkende virksomhet øker antall kontaktpunkter og intensjonsdata som selgerne kan analysere for å prioritere oppsøkende virksomhet og øke konverteringsraten.

EN OPPSUMMERING AV KONTOBASERT MARKEDSFØRING

- IP-baserte displayannonser bruker bedriftenes IP-adresser til å levere annonser via nettpublikasjoner. Ansatte som surfer på Internett fra selskapenes IP-adresser, vil se annonser (kalt visninger).

- Ved å spore engasjementet med annonsebannere kan merkevarer identifisere hvilke selskaper som er i kjøpsfasen (vurderings- og beslutningsfasen), og prioritere oppsøkende virksomhet for å konvertere disse "bottom-of-funnel"-leads.

- ABM er empirisk basert og tar utgangspunkt i hypotesen om at vi ikke vet noe om markedet, og at merkevarer i stedet bør generere empiriske data og deretter bruke dataene til å optimalisere ytelsen og utforme strategier.

- ABA bruker programmatisk annonsering for å få mest mulig valuta for pengene. Med programmatisk annonsering kan annonsører kun kjøpe annonseplasseringer som er relevante for målgruppen basert på IP-adresser. Ved å definere et minimums- og maksimumsbeløp for annonseplasseringer og kjøpe plasseringer i øyeblikket, i motsetning til massemarkedsføringskampanjer der annonseplasseringene kjøpes på forhånd, kan den programmatiske annonseringen overby andre bud, men bare på de plasseringene som vises til riktig målgruppe. Resultatet er at annonsene bare vises for det riktige segmentet, og at prisen per visning er mye lavere enn i massemarkedsføringskampanjer, noe som maksimerer avkastningen på investeringen.

- Med det økte fokuset på personalisering og merkevarebygging på nettet i takt med at kjøpsreisen flyttes til nettet, blir ABM stadig mer relevant for B2B-sektoren.

EKSEMPLER PÅ STRATEGIER OG TAKTIKKER MED ABM

Strategier:

 1. Målrett nyheter eller informasjon om nye produkter mot eksisterende kunder eller kunder som har sluttet.
 2. Påvirk en liten gruppe høyprofilerte potensielle kunder som du må vinne ved å kjøre mange visninger.
 3. Når du går inn på nye markeder, eller velger mellom flere, bør du bruke ABM for å forstå hvilke regioner eller bransjer som interagerer mest med bannerne dine. Velg deretter markedstilgang basert på dette!
 4. Retargeting-kampanjer mot potensielle kunder som har engasjert seg i innholdet ditt.

Taktikk:

 1. Bland emosjonelle og rasjonelle budskap for å spore kjøpsstadiet på kundelisten din.
 2. Splittest annonsebannere for å finne ut hva som driver klikkfrekvensen, og boost de bannerne som gir best resultater.
 3. Du kan kontinuerlig endre kanaler, publikasjoner, søkeord, innhold og kontoer for å maksimere kundeinnsikten og generere leads.
 4. Design en personlig og konsekvent reise fra et annonsebanner til en landingsside.
 5. Reinvester i suksessene dine ved å sette av et stort budsjett til ABM-kampanjen.
 6. Velg så mange kanaler som mulig. Antallet kanaler maksimerer svarprosenten.
 7. Spor bedrifter som besøker nettstedet ditt, men som ikke er med i ABM-kampanjen, og tilordne dem til kampanjen for retargeting.

Ta kontakt med teamet vårt hvis du har spørsmål om ABM.

Article by
September 12, 2023

More insights

Arbeid med oss

AKSELERER B2B VEKSTEN DIN

La oss komme i gang
Corinne Cotteverte - Virtual sales meeting and demo facilitaion that directly drives revenue
Valdemar Gyldendal - Business development manager
+40
40+ selskaper stoler på oss